Testvértelepülésünk a romániai

Törökszákos - Ötvösd

 

 

Régi nagy álmunk vált valóra 2017. évben: sikerült testvértelepülési kapcsolatot kialakítani a romániai Törökszákos településsel. A törökszákosi önkormányzathoz tartozik a színtiszta magyar lakossággal rendelkező falu, Ötvösd. Velük fűztük szorosabbra a kapcsolatot.

 

 

 

Már télvíz idején megkezdődött mindkét oldalról a szervezőmunka, aminek az eredménye egy június végi kiutazás  lett, ahol személyesen is megismerkedtünk az Önkormányzat vezetőivel, Koller Gabriel Polgármester Úrral, Patik  Izabella ötvösdi magyar tanácsossal, a hivatal dolgozóival, és a falu lakosságával. Ezen az első találkozón  megegyeztünk abban, hogy közös rendezvényekkel töltjük ki az újonnan kialakított kapcsolatot. Szeptember  végén egy 17 főből álló ötvösdi delegáció látogatott el hozzánk Patik Izabella vezetésével. Házi készítésű, helyi  finomságokkal fogadtuk vendégeinket, (pálinka) majd az Őszi Kavalkád rendezvényre kísértük el őket. Nagy  izgalommal és jókedvvel nézték végig az idősek klubja előadását, majd az ezután következő Irigy Hónaljmirigy  szórakoztató műsorát. Az ötvösdi delegáció közül hárman is beneveztek a süti sütő versenyre, ahol mindhárman,  névszerintBenák Ilona, Mitroi Edit és Bálint Katalin is különdíjban részesültek. A délutánba nyúló rendezvény  végeztével az estét közös kikapcsolódással zártuk a nyírpazonyi fogadóban, ahol Mikó Gábor Polgármester úr  ünnepélyesen is köszöntötte, üdvözölte vendégeinket, majd Kulcsár Ilona és Patik Izabella ötvösdi lakosok átadták  nekünk szánt ajándékaikat. A színvonalas vacsora mellett élőzenével is kedveskedtünk vendégeinknek, melynek  hatására a táncparkett teljesen megtelt. Másnap a delegáció megnézte községünk fontosabb intézményeit. A  szépen berendezett és felszerelt tagintézményeink teljesen lenyűgözték az ötvösdieket. Ezután a nemrég felújított idősek otthonába látogattunk el, ahol a vezetők kávéval és üdítővel látták vendégül őket. Az utolsó állomás a polgármesteri hivatal volt. Búcsúzás előtt szebbnél szebb ajándékkal kedveskedtünk idelátogatott vendégeinknek. Összesen 10 doboz és két nagy táska adományokból összegyűjtött plüss macikat, játékokat és könyveket adtunk át, amit az ötvösdi óvodának is iskolának szántunk. Mindezek mellett, a Nyírturai Polgármesteri Hivatal jóvoltából a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával egy új vetítővel, vetítővászonnal és hangfalakkal leptük meg őket. Barátaink beszámolója szerint hétfő reggel nagy meglepetés fogadta az ötvösdi gyerekeket, mivel nagyon sok új játékot és könyveket találtak az osztálytermükben. Testvértelepülésünk a romániai Törökszákos - Ötvösd A nálunk tett látogatásuk lendületet és erőt adott az ötvösdi lakosoknak. Patik Izabella ötvösdi tanácsos így nyilatkozott: „A nyírturai kiruccanás az ötvösdi lakosoknak nagyon fontos volt.

Elsősorban nagyon jó volt megismerkedni új emberekkel, hasznos volt látni más hagyományokat és ami nagyon értékes volt véleményem szerint, az hogy megláttuk, mások hogyan fognak össze, annak érdekében, hogy egy szép, fejlődő faluban éljenek. Szerintem mindannyian érzékeltük azt, hogy mennyire fontos egy összetartó csapat, amelyik a közösség érdekében tevékenykedik.” A találkozás óta, Ötvösd nagy változásokon ment át. Három ügyes fiatalember, önszántából feltakarította a kultúrházuk udvarát, így a búcsúi bál barátságosabb helyszínen lett megrendezve. Ugyanakkor egy nagy csapat, kb. 30 személy fogott össze annak érdekében, hogy a temetőjüket kitisztítsák. Voltak ott fiatalok és idősek is egyaránt, ki mivel tudott, kapával, fejszével, fűnyíróval, reggeltől délutánig dolgoztak, annak érdekében, hogy temetőjüket szebbé tegyék. „Számomra hihetetlen ez a lendület és összetartás. Úgy érzem, a falubelieknek szükségük volt kimozdulni és, ami a legfontosabb szükség volt látni, hogy többet is tehetünk a közösségünkért, és nem kell megelégednünk a kevéssel. Úgy érzem, kialakult egy jó csapat, és remélem, ez a lendület megmarad.”- mondta Izabella. A testvértelepülési kapcsolat kialakítása a Temes Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács és a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetének az együttműködése révén jött létre a program Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapítvány által és az RMDSZ támogatásával valósult meg.

                                                            

 

Joomla templates by a4joomla