Speciális Önkéntes Tartalékosok

Ismét 6 hónapos speciális tartalékos kiképzést indít a honvédség

 

Szeptemberben folytatódik a speciális tartalékos katonák fél éves képzési programja: most is több száz jelentkezőt várnak a megyeszékhelyek toborzóirodái és a kormányhivatalok.

 

A vírushelyzet miatt létrejött program júliusi indulásakor mintegy 400-an döntöttek úgy, hogy szeretnék kipróbálni magukat katonaként. Olyan büntetlen előéletű, felnőtt korú, magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek belföldi lakcímük és legalább általános iskolai végzettségük van. A honvédség akár több ezer állás nélkül maradt embernek adhat átmeneti vagy hosszútávú munkalehetőséget, a 6 hónapos képzés ugyanis újabb fél évvel meghosszabbítható, de lehetőség van áttérni más szolgálati formára is.

A speciális tartalékosok szeptember 1-jén vonulnak be a Magyar Honvédség kijelölt alakulataihoz, a lakóhelyükhöz legközelebbi képzési helyre, ahonnan minden nap hazamehetnek. Bevonulásuk napján az újoncokkal szerződést kötnek, majd megkapják a kiképzéshez szükséges ruházatot. A   garantált havi jövedelem mellett napi egyszeri meleg étel és utazási támogatás is jár. Kihívásokkal teli mindennapok és összetartó közösség várja mindazokat, akik szívesen megismerkednének a magyar katonák mindennapjaival.

A kiképzést nem úgy kell elképzelni, mint a hivatásos vagy a szerződéses katonák felkészítését - a programot ugyanis kifejezetten katonai előképzettséggel nem rendelkező civil embereknek dolgozták ki. Az elvárások ettől függetlenül magas szintűek: az erőnlét fokozatos növelése után egy 6 hetes lövészeti képzés és 3 hónapos egyéni szakkiképzés következik. Ezalatt minden résztvevő egy általa választott területre specializálódik érdeklődési körének és végzettségének megfelelően. Aki a képzési idő alatt visszakapja állását vagy új munkát szerez, bármilyen megkötés nélkül, azonnal visszatérhet a civil életbe.

A cél az, hogy a program hatására egyre többen válasszák a szerződéses szolgálatot vagy a tartalékos szolgálati formák valamelyikét. Az első speciális tartalékosok közül sokan már komolyan érdeklődnek a katonai hivatás iránt. Számukra igyekeznek a végzettségüknek megfelelő legénységi, altiszti vagy tiszti beosztást találni, amennyiben megfelelnek a fizikai és egészségügyi feltételeknek.

A speciális szolgálatformához egészségügyi szűrés és erkölcsi bizonyítvány szükséges. A katonai toborzók mindenben segítik a jelentkezőket: megszervezik az orvosi vizsgálatokat, ha kell, segítenek az erkölcsi bizonyítványhoz szükséges formanyomtatvány igénylésében és kitöltésében  is. A jelentkezési lapot a megyei toborzóirodákban lehet kitölteni, az előzetes kérdésekre pedig telefonon és e-mailben is válaszolnak. Elérhetőségük megtalálható a www.iranyasereg.hu és a www.hadkiegeszites.hu oldalakon, de jelen vannak a Facebookon is, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság néven.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan zajlik a képzés a gyakorlatban:

https://www.youtube.com/watch?v=5w3gZI4MnTw

 

 

OKJ-s képzés

 

 

 

Eboltás - 2020.

EBOLTÁS

 

Felhívjuk Tisztelt Nyírtura Község Lakosságának figyelmét, hogy az ebek veszettség elleni kötelező védőoltására, az alábbi időpontokban, és helyeken kerül sor.

 

2020. június 6.-án ( Szombat ) 8,00 -  12,00 óráig a Polgármesteri Hivatal udvarában.

 

Pótoltás: 2020. június 13.-án  (Szombat)   8,00 – 11,00 óráig a

                                Polgármesteri Hivatal udvarában.

 

Oltási díj az oltás helyén:                       3500 Ft/eb

Háznál történő oltás:                              4500 Ft/eb

Kérjük az oltási kiskönyvet mindenki hozza magával!

 

Elvesztett oltási kiskönyv pótlásának díja:                           500 Ft.

 

Minden három hónapot betöltött eb oltása, féregtelenítése kötelező!

Az eb be nem oltása esetén bírság kerül kiszabásra!

 

Dr. Nagy István állatorvos telefonszáma:                         30/324-2995  

Háznál történő oltás esetén, kérjük időben jelezzék a fenti számon

                                          Dr. Nagy István  állatorvosnál!

 

 

Temetkezési szolgáltatás

NYÍRTURÁN TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁS

 

Értesítjük a T. lakosságot, hogy

 

Nyírtura Községben a temetkezési szolgáltatást kizárólagosan  a

 

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI TEMETKEZÉSI KFT.

Pénzes Tibor ügyvezető igazgató

4400  Nyíregyháza, Pazonyi tér 5.

42/408-414    42/408-435

 végzi.

 

 

Temető gondnok:        Szabó Zsolt   30/308-5395

Koronavírus tájékoztató - 2020.05.03.

Kedves Betegeim! 

 
Szeretnék megosztani néhány információt az elkövetkező napokra:
A koronavírus járvány közel sem ért még véget! A szabályok eddigi fegyelmezett betartása segített távol tartani a betegséget a falunktól, amiért köszönet, és tisztelet az egész közösségnek! Ezután is mindent meg kell tennünk, hogy ez így is maradjon!
Az elmúlt hétvégén sokszor hallhatták, olvashatták, hogy az "egészségügy újra indul". (Remélem az elmúlt hat hétben tapasztalták, hogy nálunk le sem állt!)
 
  • 05.04-től is csak a legfontosabb , halaszthatatlan esetekben szabad a RENDELŐBEN, SZEMÉLYESEN VIZSGÁLATRA jelentkezni, előzetes telefonos egyeztetés után!
  • Napi maximum 16 beteget fogadhatunk, ezt hagyjuk meg a tényleg elkerülhetetlen esetekre! 
  • Az alábbi tüneteket: LÁZ, HIDEGRÁZÁS, TOROKFÁJÁS, ORRFOLYÁS, SZAGLÁS, ÉS ÍZÉRZÉS ELVESZTÉSE, KÖHÖGÉS, NEHÉZLÉGZÉS, IZOMFÁJDALMAK, FEJFÁJÁS, HASMENÉS, BŐRKIÜTÉSEK, bárkinél okozhatja koronavírus fertőzés, ezért enyhébb panaszoknál szigorú otthoni elkülönítés, telefonos orvosi tanácsadás alapján végzett otthoni kezelés, esetleg otthoni koronavírus tesztelés a követendő eljárás. Súlyos valószínűleg kórházi kezelést igénylő állapot esetén mentőt kell hívni.
  • A várhatóan megnövekedő számú telefonhívások miatt kérjük türelmüket, megértésüket!
  • Állandó gyógyszerek felírásának igényét lehetőleg Facebook messengeren, vagy SMS -ben küldjék el!
 
 
 
Együttműködésüket köszönjük , a praxis dolgozói:

dr. Márton Éva, és Bordás Gyuláné

Az Online tér veszélyei - ELBIR hírlevél

Több odafigyelés – Az Online tér veszélyei

 

Napjainkban a diákok az eddigieknél is többet használják az internetet, és több időt töltenek a közösségi oldalakon is. Mivel a fiatalok természetes közegként kezelik a virtuális teret, a veszély-felismerési és védekezési képességük azonban alacsonyabb, mint a felnőtteké, fokozottan vigyáznunk kell rájuk. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett a világhálón káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve az a veszély is fennáll, hogy a szükségesnél több időt töltenek online, legtöbbször mindennemű ellenőrzés nélkül. Léteznek olyan technikai megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők. Ezek azonban nem helyettesítik a tudatos internethasználatra történő nevelést, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetését. Ehhez ad tanácsot a rendőrség a szülők számára: