Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térnek, vagyis elterjedtebb nevén a Művelődési Háznak ad ma otthont a volt Kállay-Popper kúria.

A kúriát a Kállay család építette 1822-ben. A XIX. Sz. végén került a Popperek tulajdonába. Földszintes, klasszicista épület, melyet többször is átépítettek.

A közösségi ház a település kulturális tevékenységeinek ad otthont. Itt kerülnek megrendezésre a település rendezvényei, családi napjai, különböző egészségfejlesztő és -megőrző rendezvények és előadások, tanfolyamok, vegyes vásárok.

Nyírtura Község Önkormányzata 2009-ben pályázatot nyújtott be „Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítása és működtetése” címen, melynek keretében felújításra és akadálymentesítésre került az épület homlokzatszigeteléssel, nyílászárócserékkel, a belső terek burkolatcseréjével, pelenkázó, mozgáskorlátozott feljáró (rámpa) és mosdó kialakításával. A fejlesztés részeként eszközök és bútorzat is beszerzésre került.

A pályázatban a felújítás elvégzésén túl működtetési kötelezettséget is vállalt. Működési kötelezettségként az alábbi szolgáltatásokat valósítja meg:

 • Helyszín és feltételek biztosítása a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetéséhez.
 • Ifjúsági közösségi programok szervezése, ifjúságfejlesztési folyamatok generálása és a folyamatok nyomon követése, ifjúsági információs pont működtetése, fiatalok közösségi szerveződésének és részvételének támogatása, ifjúsági információs pult működtetése.
 • Közművelődési programok szervezése.
 • Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése.
 • A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 65.§ (2) bekezdésében meghatározott nyilvános könyvtár működtetése vagy nyilvános könyvtár szolgáltatásának megrendelése, vagy olvasósarok működtetése.
 • Közösségi internet hozzáférés biztosítása, mint közösségi internet hozzáférési pont az IKSZT megvalósulási helyszínén teleházként, vagy e-Magyarország pontként.
 • Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése.
 • Egészségfejlesztési programok megvalósítása.
 • Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatok biztosítása (Közháló végpont).
 • Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő-piaci információs pont.
 • Helyszín biztosítása civil szervezetek számára.

 

Az IKSZT épületében valósul meg a könyvtári szolgáltatás. 2015. októberében megállapodás született a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és Nyírtura Község Önkormányzata között „Könyvtárellátási szolgáltatás nyújtására”, mely szerint a továbbiakban az önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti.

 

Nyitva tartás: 

Hétfő - Péntek
8:00 - 18:00

Szombat
12:00 - 18:00

Vasárnap
Zárva

Minden hónap harmadik péntekén 21 óráig.

Joomla templates by a4joomla