Egészségház

Nyírtura Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv európai uniós és hazai forrásából részesült az Észak-Alföldi Operatív Program Keretein belül.

2010. augusztus 18-án, 16.30 órakor átadták Nyírturán a felújított Egészségházat, amelynek megépülésével a 21. század igényeinek megfelelő, korszerű alapszintű betegellátásban részesülhetnek a település lakói. Az ÉAOP-4.1.2/A-2008-0026 azonosítószámú projekt keretében a fejlesztés 29.628.188 Ft összköltséggel, a Magyar Állam és az Európai Unió 26.665.369 Ft támogatásával, és az önkormányzat által biztosított 2.962.819 Ft saját erővel valósult meg.

Projekt neve:

Nyírtura Önkormányzatának tulajdonában lévő háziorvosi-, és fogorvosi rendelő rekonstrukciója az alapellátás minőségének javítása érdekében

 

Projekt leírás:

A fejlesztési célok között kiemelkedő jelentőséggel bír a település orvosi rendelőjének, mint a szociális ellátás "első lépcsőjének" a felújítása, amelynek folyamatos működése alapvető fontosságú lakosság egészségének megőrzése és védelme érdekében. A településen egy épületben történik a háziorvosi és a fogorvosi ellátás, illetve a védőnői tanácsadás. Az intézményi hátteret ellátó épület utolsó bővítése és felújítása 25 éve történt, kivéve az épület akadálymentessé tételét célzó kisebb beruházást. Emiatt a rendelők műszaki és technológiai állapota sajnos teljesen elavult. Szintén nagy gondot jelent az orvosi rendelő eszközeinek rossz állapota és az életmentő orvosi műszerek hiánya is, figyelembe véve a településen élő idős emberek számát, az orvosi rendelések sűrűségét és az ügyelet távolságát tekintve.

A Kedvezményezett Nyírtura Község Önkormányzatának elsődleges célja a település szociális alapellátást nyújtó intézményeinek infrastrukturális fejlesztése és technológiai korszerűsítése. Jelen pályázat megvalósulása is ezt a célt szolgálja. A projekt eredményei a megújult, a XXI. századnak megfelelő környezetnek köszönhetően az egész település számára érezhető változást jelentenek az egészségügyi ellátásban. A projekt tervezése és megvalósítása során Nyírtura Község Önkormányzata - mint pályázó szervezet - nagy gondot fordított az egyes esélyegyenlőségi csoportok társadalmi helyzetének a javítására. A felújított orvosi rendelő természetesen továbbra is egy körzet egészségügyi ellátását teszi lehetővé. A széles partneri kapcsolatok kiépítése is megvalósul, melyek segítségével bővíthetővé válik az egészségügyi alapellátás keretében nyújtott szolgáltatások köre.

Az épület alapterülete összesen 169,37 m2. Ebből a háziorvosi rendelő és helyiségei 80,02 m2, a fogorvosi rendelő és helyiségei 52,37 m2. A felújítás révén korszerű háziorvosi és fogorvosi rendelőt, várókat és közlekedőket hoztunk létre. A beszerzett új orvosi műszereknek köszönhetően javulnak a betegségek diagnosztizálásának mutatói, az egyes betegségek már a korai stádiumban is felismerhetővé válnak (pl. a keringési rendszer betegségei). Növekednek a sürgősségi esetek túlélési és ellátási mutatói is, (10-ből 8 esetben sikeres a mentés és stabilizálhatóvá válik a beteg állapota a mentők kiérkezéséig) a beszerzett életmentő orvosi eszközök beszerzésével. A minőségi orvosi ellátásnak, a felvilágosításoknak és a tájékoztatásoknak köszönhetően a születéskor várható élettartam felzárkózása várható az országos átlaghoz viszonyítva. A férfiak esetében ez 67,1 évet, a nők esetében 75,9 évet jelent.

Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Nyírtura Község Önkormányzata, 4532 Nyírtura, Arany J. u. 14.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

VÁTI Magyar Regionális és Urbanisztikai Nonprofit Kft.. Észak-alföldi Területi Iroda Debrecen

4025 Debrecen, Simonffy u. 4-6.; Tel: 52/534-341; Fax: 52/534-345; Web:www.vati.hu, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Joomla templates by a4joomla