Koronavírus tájékoztató

TISZTELT NYÍRTURAI LAKOSOK, KEDVES BETEGEIM!

 

A korona vírus járvány olyan fázisába érkezett, hogy meg kell változtatnunk a mindennapi életvitelünket, szokásainkat, annak érdekében, hogy megpróbáljuk minimálisra csökkenteni a vírussal történő megfertőződés, és egy súlyosabb, tömeges járvány kitörésének esélyét!

Ezúton szeretném Önöket tájékoztatni, és kérni az alább tanácsolt óvintézkedések betartására!

 

  • Mindenki kövesse figyelemmel a híreket, legyen tájékozott a vírussal, és az aktuális járványügyi helyzettel, és tartsa be a javasolt tanácsokat!
  • Az internetes oldalak közül leginkább ajánlott: koronavirus.gov.hu
  • Fontos a gyakori, alapos (lehetőleg fertőtlenítő szappanos) kézmosás, a nem családtagokkal történő személyes érintkezéseket, úgymint; ölelés, puszi, kézfogás szüntessük be.
  • Külföldi utazásra ne induljon el, és onnan lehetőleg ne fogadjon vendégeket! Ha a közelmúltban koronavírus fertőzés által érintett területen járt, vagy olyan személlyel érintkezett, aki koronavírus fertőzésre gyanús, vállaljon kéthetes, otthoni önkéntes karantént. Ha olyan személyről tud, aki a fentiekben érintett, de az elkülönítést megszegi, jelentse a hatóságoknak!
  • Ha a közelmúltban (14 napon belül) olyan országban járt, ahol új koronavírus-járvány zajlik, vagy kapcsolata volt valakivel, aki az érintett területről érkezett, és ezt követően a betegség tüneteit ( láz, köhögés, nehezített légzés) észleli magán, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét. Szükség esetén mentőt is hívhat, ha az állapota indokolja. A koronavírus gyanút hangsúlyozni kell!

 

MINDENKI SZÁMÁRA AJÁNLOTT ÓVINTÉZKEDÉSEK:

 

Belföldi utazásokat  csak feltétlenül indokolt, halaszthatatlan esetben vállaljunk. Ezek során legyünk nagyon körültekintőek, kerüljük az autópályán lévő benzinkutakon, WC-ken a külföldiekkel, illetve minden idegennel való érintkezést, tartsunk legalább 1méter távolságot!

 

  • Lehetőleg ne használják a tömegközlekedést!
  • Ha nem feltétlenül szükséges, emberek közé, orvosi váróba ne menjen, maradjon otthon!
  • A 60 évesnél idősebbek számára kiemelten fontos hogy maradjanak otthonukban, csak a legszükségesebb esetben menjenek emberek közé. A napi ügyek intézésére, bevásárlásra vegyék igénybe fiatalabb családtagjaik segítségét! Ugyanezt javaslom a krónikus, (pl. szív, tüdő, daganatos, cukor, vérképzőszervi, immun) betegségben szenvedők számára is. Fontos, hogy a családtagok most jobban figyeljenek az idős, vagy beteg hozzátartozóikra!
  • Ha pl. valamely családtag (unoka, gyerek) a közelmúltban  külföldi, fertőzött területen járt vagy előfordulhat, hogy valaki olyannal érintkezett, aki fertőzött,  most lehetőség szerint kerülje  az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!
  • Mindenki kerülje a sok ember által látogatott helyeket: bevásárlóközpontok, hivatalok, szórakozóhelyek, éttermek, fürdők, wellness-szállodák, stb.
  • Amennyiben nem tudják a fentieket elkerülni, viseljenek arcmaszkot, használjanak gumikesztyűt, vagy kézfertőtlenítőt, kerüljék az arcuk, szemük megérintését.

 

SAJÁT MAGUK VÉDELME, ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK FENNTARTÁSA ÉRDEKÉBEN TARSÁK BE A KÖVETKEZŐKET:

 

  • Halasszák el a nem súlyos, régebb óta fennálló betegségek, panaszok miatti orvosi vizsgálatokat, kivizsgálásokat!
  • Vegyék igénybe az elektronikus-receptírás lehetőségét (rendelési időben telefonon kérjék az állandó, vagy orvosi vizsgálatot nem igénylő, szükséges gyógyszerek felírását.)
  • Enyhe, akut panaszok esetén (nátha, hasmenés, mozgásszervi fájdalmak, stb.) alkalmazzanak a korábbi tapasztalataik alapján bevált, józan észen alapuló önálló kezelést. Amennyiben orvosi tanácsra van szükségük, hívjanak telefonon, így megbeszélhetjük szükség van-e vizsgálatra, kezelési tanácsot kaphatnak, és megoldható a táppénzre vétel, vagy igazolás kiadása is.
  • szűrővizsgálat, vagy egyéb, nem akut fertőző betegség esetén kérjenek előjegyzést telefonon, vagy vegyék igénybe az EGÉSZSÉGES RENDELÉS idejét, amit mostantól csütörtök délelőtt 10-12óra között fogok tartani.

 

A felsorolt javaslatok betartásával megakadályozhatjuk hogy kis közösségünkbe is behurcolják a járványt, megvédhetjük magunkat, és falunkat a ma még ismeretlen, beláthatatlan következményektől!

Segítő együttműködésüket köszönöm, kívánok mindenkinek türelmet, higgadtságot, kitartást, és EGÉSZSÉGET az elkövetkező időre!

Nyírtura, 2020.03.12.                                                     

dr. Márton Éva
háziorvos
tel:+36202989015

Joomla templates by a4joomla