Koronavírus tájékoztató - 2020.03.19.

KEDVES BETEGEIM!

          

            Mindenkinek szeretném megköszönni a fegyelmezett együttműködést, ahogyan a korlátozásokat elfogadták.

            Szeretnék egy esetleges félreértést eloszlatni, és kérdést megválaszolni, ami joggal merülhet fel Önökben.

 

 -Mit érünk az orvossal, ha nem lehet vizsgálatra menni a rendelőbe, és házhoz sem nagyon jön a járvány miatt?

A tiltás leginkább az akut fertőzésben szenvedőkre vonatkozik. (Láz, köhögés, fulladás, hányás, hasmenés,torokfájás, orrfolyás.) Valamint azokra, akik ilyen betegekkel érintkeznek, vagy koronavírus fertőzésre gyanús személyekkel.

Telefonon ilyenkor is tudunk tanácsot adni, mert a részletes kikérdezés alapján nagy biztonsággal eldönthető a szükséges kezelés, amit elektronikus recept felírásával megoldunk.

Amennyiben KORONAVÍRUS FERTŐZÉS legkisebb gyanúja fennáll a teendőket szintén telefonon beszéljük meg. Ilyen esetben TILOS bármilyen egészségügyi intézménybe elmenni előzetes megbeszélés nélkül.

A háziorvos más időkben sem arra való, hogy a többnyire spontán gyógyuló, nem súlyos megfázásokat, köhögéseket „kezelgesse”, hanem a valóban orvosi ellátást igénylő esetek számára! ( Ezért is fontos, hogy a mostani helyzetben ne kerüljünk karanténba, vagy ne betegedjünk meg!)

 

Ilyen, vizsgálatot, sürgős diagnózist, ellátást igénylő esetek például:

  • Agyi keringés zavar ( sztrók, bénulás, agyvérzés)
  • Szívinfarktus, mellkasi fájdalom, szívritmus zavar, szívelégtelenség
  • Vérnyomás kiugrás, 180Hgmm feletti tartós magas vérnyomás

                        - Aszthmás fulladás, nehézlégzés
                        - Akut allergiás roham, anafilaxia, súlyos csalánkiütés
                        - Daganatos betegek felfedezése, gondozása

  • Akut hasi kórképek , vakbélgyulladás, epegörcs, vesegörcs, hasnyálmirigy gyulladás
  • Balesetek, akut rosszullétek első ellátása
  • Súlyos mozgásszervi panaszok, porckorongsérv,ízületi gyulladások
  • cukorbetegség ellátása

                       

Tehát az ilyen betegek, egyéb, nem fertőzéses panaszos emberek továbbra is jöhetnek a rendelésre, vizsgálatra, el fogjuk látni őket.          

                       

 

- A máskor fontos feladataink közül a krónikus betegek gondozása most a legszükségesebb minimumra korlátozott. Részben a fertőzés terjesztésének kizárása, részben a SZAKRENDELŐK ÉS A KÓRHÁZ LEZÁRÁSA miatt. A járványügyi vészhelyzet visszavonásáig minden szakorvosi gyógyszer javaslat érvényben marad, semmilyen kontroll vizsgálatra, halasztható kivizsgálásra, kezelésre, műtétre nincs lehetőség!

- A TÁPPÉNZEK TB. ELLENŐRZÉSE SZIGORÚ, ezért nem tudok tartósan táppénzen tartani valakit, mert fél a fertőzéstől, vagy az otthon lévő gyermekére kell vigyáznia

- A KORONAVÍRUS sajnos a különböző felületeken megtapadva több napig is életképes marad. Pl:műanyagon 3, fémeken 2 napig, textilen akár egy hétig is. Ezért fontos a rendszeres fertőtlenítő takarítás hipóval, vagy más klór tartalmú szerrel . A ruhákat gyakran kell mosni, a nem moshatókat pedig lehetőleg napos helyen átszellőztetni.

Senkivel ne használjunk közös tányért, poharat! A használt poharakat, evőeszközöket, egyéb edényeket legjobb mosogatógépben elmosogatni, vagy kézzel alaposan elmosni, tiszta, vasalt konyharuhával eltörölgetni.

 

-Az ajánlott otthon maradás, és másoktól való távolságtartás nem zárja ki a testmozgást, aminek nagyon áldásos hatása van mind az immunrendszer , mind a lelki egyensúly javítása szempontjából.

A szabad levegőn gyalogolni, biciklizni lehet, sőt ajánlott is! Keressünk erre néptelen útvonalat, erdőt, gyümölcsöst, mezőt, stb. Idősek sétálgassanak az udvaron, kertben, akik bírják végezzenek könnyű kerti munkát! Így gyorsabban telik az idő, könnyebb elviselni a kényszerű bezártságot.

 

Nyírtura, 2020.03.19.
Dr. Márton Éva
háziorvos
tel: 20/2989015

Joomla templates by a4joomla