Tudnivalók COVID fertőzés otthoni kezeléséhez

Az alábbi tanácsokkal segíteni szeretnék abban, hogy minden beteg minél gyorsabban, szövődmény mentesen otthon meggyógyuljon . Továbbá a családtagok meg fertőzésének megelőzéséhez.
COVID fertőzésre gyanús tünetek : láz, fejfájás , gyengeség , verejtékezés, izomfájdalmak, köhögés , torokfájás , hányás, hasmenés , a bőr fájdalma és égése test szerte, ízlelés, és szaglás zavara , teljes hiánya . Ilyenkor azonnal önkéntes karanténba kell vonulni, hogy a fertőzést ne adjuk át másoknak! 

A COVID kiszámíthatatlan betegség , nagyon komolyan kell venni! Még viszonylag kevés biztos tudásunk van róla . Minden beteg egyéni módon reagál a fertőzésre , a lefolyás során gyors javulás , váratlan visszaesés egyaránt előfordul.
A beteg vonuljon külön szobába , ha ezt elhagyja viseljen maszkot. Rendszeresen mossuk le domestosos vagy hypos vízzel a kilincseket, kapcsolókat, csapokat és minden gyakran megfogott tárgyat . Nagyon gyakran szellőztessenek!
A közös helyiségeket ne egyszerre használjuk. Ha ápolásra szorul, akkor lehetőleg a legegészségesebb , fiatalabb, mindig ugyanaz a családtag ápolja , és mindig viseljenek mindketten maszkot. Alapos gyakori kézmosás mindenkinek fontos.
A beteg fogyasszon bő folyadékot ! Hányás esetén gyakran keveset, hűvös limonádé , menta tea, gyömbér tea segíthet .

Az alábbi recept nélkül kapható alábbi gyógyszerek, vitaminok és étrend-kiegészítők szedése ajánlott :

  • C vitamin 1000 mg
  • D3 vitamin 3000 NE
  • Cink 25 mg
  • Szélén
  • Kaloba tabletta ( vírus ellenes hatása van)
  • Ambroxol 2x1 tabl. Nyákoldó ( a COVID vírus sejtekhez kötődését is gátolja )
  • Köhögés ellen méz


Láz - és fájdalom csillapítót bármelyiket beveheti amire nem allergiás ( de csak szükség esetén ! Kisebb láz segíti a gyorsabb gyógyulást, nem kell mindenáron levinni !)
Komolyabb köhögés , elhúzódó lázas állapot, bakteriális szövődmény esetén szükség lehet antibiotikumra, egyéb gyógyszerekre , orvos elrendelése alapján .

A beteg állapotának alakulását az alábbi paraméterek rendszeres ellenőrzése segít megítélni :
Vérnyomás
Pulzus
Testhőmérséklet
Légzés szám (1 perc alatt)
Közérzet , köhögés ,esetleges fulladás , légszomj, étvágy , esetleges hányás , hasmenés , bőrszín , verejtékezés
Ezekről minden nap, súlyosabb esetben akár naponta többször is szükséges tájékoztatni a kezelőorvost. Telefonon, vagy Facebook messengeren keresztül.

Hasznos eszköz a pulzoxyméter, komolyabb esetben érdemes megvásárolni vagy kölcsönözni a háziorvostól. 92% alatti vér oxigén szint veszélyes !

Mikor szükséges mentőt hívni és kórházba vinni a beteget:
-Csillapíthatatlan hányás , hasmenés , több napja elhúzódó magas lázak, elesett bágyadt aluszékony, szájon át nem táplálható, itatható, nehézlégzés, sápadt, hűvös , szürkés, verejtékes bőr.
-Vagy ha a közölt paraméterek alapján az orvos úgy ítéli meg.

Javulás esetén akkor lehet visszatérni a munkába ha legalább tíz nap eltelt a betegség kezdetétől, és az utolsó három napban már tünetmentes a beteg. A szaglás hiánya ebből a szempontból nem számít, az sokszor hosszabb idő alatt tér csak vissza.

Remélem a fentiek segítenek a mielőbbi felépülésben, ha kérdése problémája van bátran keressen! Igyekszem mindenben segíteni , de a személyes vizsgálatra nincs mód ( a rám bízott többi beteg , az idős otthon lakói , és a gondozott kisgyermekek érdekében ) emiatt megértésüket kérem.

Mielőbbi gyógyulást kíván : dr. Márton Éva háziorvos ( tel: +36202989015 )

Joomla templates by a4joomla