Kerékpárral is közlekedj okosan!

Itt a tavasz, a jó idő, egyre többet lehetünk a szabadban. Sokan kerékpárra pattannak, de ne feledkezzünk meg a kötelező felszerelések meglétének ellenőrzéséről, esetleges beszerzéséről sem!

KerékpárA kerékpár kötelező felszerelése
1. Megbízható kormányberendezés,
2. Két, egymástól függetlenül működő fékberendezés. Egy elöl, egy hátul.
3. Első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga, folyamatos fényt biztosít,
4. Hátsó lámpa, amely piros, folyamatos fényt biztosít.- Egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma (nem lehet háromszögletű),
5. Legalább az első keréken, legalább egy borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma,
6. Hangjelző berendezés (csak csengő lehet),
7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt).

Ne feledjük: a kerékpár jármű! A kerékpár vezetője is a közlekedés egyenrangú résztvevője. Jogait és kötelezettségeit a KRESZ szabályozza.

Legyünk partnerek az utakon! A közlekedés nem harc! A közlekedők egymás partnerei kell hogy legyenek. Közös érdekük és feladatuk, hogy kölcsönösen segítsék, ne veszélyeztessék, indokolatlanul ne akadályozzák, vagy nehezítsék egymás közlekedését.

Ne feledjük, a járda a gyalogosoké! A kerékpárral közlekedő csak vendég a járdán, ott a gyalogosan közlekedőket nem veszélyeztetve közlekedhet. A gyalogátkelőhely is a gyalogosoké, minden esetben le kell szállni, és úgy kell áttolni a kerékpárt a másik oldalra.

Látszódj, hogy lássanak! A lámpák, fényvisszaverők, prizmák, fényvisszaverő felületekkel ellátott ruházat a biztonságot szolgálják, így a többi közlekedő hamarabb észrevesz, ami a közlekedés biztonságát növeli.

 

Húsvétkor sokan indulnak locsolkodni kerékpárral és autóval.

Kérünk mindenkit, ha alkoholt fogyasztott ne induljon el (gép)járművével!

Joomla templates by a4joomla