ELBIR - Nehezítsük meg a betörők dolgát!

Nehezítsük meg a betörők dolgát!

Néhány javaslat a betörések megelőzésére:

 

- Ha lakását elhagyja, a nyílászárókat figyelmesen csukja be, éjszakára akkor se hagyja őket nyitva, ha a lakásban tartózkodik.

- Lakása névtábláján kerülje az előtagokat (pl.: dr., özv., stb…), mert következtetni lehet vagyoni helyzetére, életkorára, ami miatt célponttá válhat egy betörő számára.

- Tartsa titokban illetéktelenek előtt, ha a lakása időlegesen lakatlanul marad. Ha elutazik, arról csak megbízható szomszédját, ismerősét tájékoztassa, kérje meg, hogy postaládáját folyamatosan ürítse, keltsék azt a látszatot, mintha a lakásban folyamatosan laknának. 

- Ne tegye közzé közösségi oldalakon, hogy mikor, hová, és mennyi időre utaznak el. Lehetőleg csak a nyaralás után töltsön fel fényképeket.

- Nagyobb mennyiségű készpénzt lehetőleg ne tartson otthon, kerüljön minden olyan szituációt, ahol illetéktelenek észlelhetik, hogy nagyobb érték került a lakásába. /Pénzintézeti pénzfelvétel, ékszervásárlás, stb./

- Ha lakásán jelentősebb mennyiségű készpénzt vagy értéket kell tárolnia, használjon falhoz erősített széfet, ha anyagi helyzete megengedi, lássa el lakását riasztó berendezéssel.

- Értékeiről készítsen leltárt, azokon helyezzen, vagy helyeztessen el egyedi azonosító jeleket, amelyek segítik abban, hogy az esetlegesen eltulajdonított tárgyait később azonosítani tudja. Értéktárgyairól készítsen fényképet. 

- Lakása kulcsait, iratait ne tegye illetéktelenek számára hozzáférhetővé, mivel egy másolt kulcs és kulcshoz kapcsolható lakcím minden tolvaj álma.

- Lakása kulcsait mindig tartsa magánál, minden családtagnak legyen saját kulcsa.

- Ne tartsa „csak a család tudja hol van”  rejtekhelyen a lakás kulcsát, mert leghamarabb a tolvaj fogja megtalálni.

- A lakás bejárati ajtaját lássa el biztonságos zárral, zárakkal, ezek felszerelését bízza szakemberre.

- A nyílászárók nagyobb üvegfelületeit lássa el mechanikai védelemmel. /fólia, rács, roló, stb./

- Rövidebb távollétek esetén se hagyja nyitva az ablakokat bukóra, mert azt nagyon könnyű kinyitni. A szúnyogháló nem véd!

- A kert kaput, a társasházi lakásoknál a lépcsőház ajtaját nappal is zárja be, így nehezebb bejutni a bejárati ajtóhoz.

- Ne hagyjon az udvaron használati tárgyakat (pl.: létra, kuka, kerti bútor), mert ezzel is megkönnyítik a betörők dolgát.

 

Vagyonának biztonsága érdekében érdemes lakását riasztóberendezéssel ellátni.
Ezek üzembe helyezését mindig szakemberrel végeztesse el.
Gyakorta az olcsóbb sokkal drágább!

 

 

Amennyiben bűncselekményt észlel, vagy bűncselekmény áldozatává válik, hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

 

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 2. Postacím: 4401 Nyíregyháza, Pf.:66
Telefon: (06-42/524-612/33-51),
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Joomla templates by a4joomla