Nyáron is biztonságban!

 

Vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő. Ez azonban könnyen el is romolhat, sokszor nagyon gyorsan. Különösen a Balaton hírhedt arról, hogy hirtelen kialakulhat a vihar. Nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket, és kijönni a vízből az első jelzésre (a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyók, vagy a már említett matracon elalvók is sokszor kerülnek veszélybe).

Legtöbbször gépkocsival közelítjük meg az enyhülés érdekében a vízpartot, illetve a zárt területen lévő fürdőhelyeket. Már a gépkocsi elhagyása előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy az ablakok fel vannak-e húzva, az utastérben nem hagytunk-e olyan dolgot (pl. digitális fényképezőgép, videokamera, táska stb.), amely felkeltheti az elkövetők érdeklődését, hiszen a gépjármű nem trezor! Bizonyosodjunk meg arról, hogy gépkocsinkat lezártuk! Részesítsük előnyben a zárt, őrzött parkolókat!

A zsebtolvajok egyik kedvelt munkaterületei a tömegközlekedési eszközök (autóbuszok, vonatok). A zsúfoltságot, a nagy tömeget kihasználva, főleg fel-, és leszálláskor lökdösődni kezdenek, melynek során kihasználják a szoros érintkezést, így könnyen elemelik a pénztárcákat és egyéb értékeket.

• A tömegközlekedési eszközökön táskánkat mindig zárt állapotban és testünkhöz szorítva tartsuk! (Többször ellenőrizzük, míg utazunk).
• Pénztárcánkat, iratainkat, bankkártyánkat és telefonunkat mások által nehezen hozzáférhető és lehetőleg ne ugyanazon helyen tároljuk (PIN kód)!
• Ezeken a helyeken fokozottan figyeljük környezetünket, és ha mégis megtörténne a baj, akkor kérjünk segítséget, illetve értesítsük a Rendőrséget!

 

Nyaralásunk idején is gondoskodjunk otthonunk és értékeink védelméről!

 

• A nyílászárókat ne hagyjuk még bukóra sem nyitva szellőztetés címén, hisz a szúnyogháló nem véd meg a „hívatlan vendégektől”. 

• Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, otthonunk biztonsága érdekében alkalmazzunk elektronikai védelmi rendszert is (hang-, és fényjelző készülék, távriasztás). 

• Nagyobb értékű ingóságainkról lehetőség szerint készítsünk (digitális) fényképet, és részletes leírást, hogy egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudjunk szolgálni. Ezeket az adatokat lehetőség szerint ne otthon a számítógépen tároljuk.

• Ha több napos utazást tervezünk, ne hangoztassuk környezetükben, hisz ezzel is felhívhatjuk a figyelmet magunkra. A szemfüles betörők alig várják, hogy tudomást szerezzenek olyan, jól berendezett lakásról, ami több napig üresen áll. Utazás előtt csak a szűk környezetünkkel tudassuk azt, hogy nem tartózkodunk otthon.

• Bízzunk meg valakit, hogy naponta ellenőrizze a lakást, a zárakat, nyílászárókat, hiszen fontos, hogy lássák a mozgást a lakásban.

• Kérjünk meg valakit, hogy naponta ürítse ki postaládánkat.

 

Bízunk abban, hogy tanácsainkkal biztonságosabbá és gondtalanabbá tehetjük pihenésüket!

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Joomla templates by a4joomla