Rendkívüli csapadék és viharos időjárás érkezik

 

Rendkívüli csapadék és viharos időjárás érkezik

 

Az időjárásunkat meghatározó ciklon kedden és szerdán a Kárpát-medencétől délre, délkeletre kezd kialakulni. A ciklon hatására szerdán az ország délkeleti harmadán már jelentősebb mennyiségű (~10-20 mm) csapadék hullik, kezdetben a Dunántúlon, később északkeleten is viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél (60-90 km/h).

 

A centrumával Erdély térsége felett tovább erősödő ciklon hatására csütörtökön az intenzívebb csapadék zónája az ország más részeire is átterjed. A Dunántúlon és északkeleten a legerősebb széllökések várhatóan sokfelé meghaladják a 90 km/h-t.

 

Pénteken tartósabb és intenzívebb csapadék leginkább a nyugati és északi országrészre korlátozódhat. A szél veszít erejéből, nyugaton még 80 km/h-t elérő széllökések lehetnek.

A hét végére a ciklon elhagyja térségünket.

 

Összességében – a jelenlegi számítások szerint – országos viszonylatban 25-70 mm között várható a lehulló csapadék mennyisége, de kisebb körzetekben ennél több is hullhat.

 

 

 

A szokatlanul csapadékos időjárást okozó ciklon meglehetősen kacskaringós útvonalat jár be.

A ciklon a Genovai-öböltől először a Balkán-félsziget felé veszi útját, majd északnyugatnak fordulva csütörtökön eléri a Kárpát-medencét. A kép a csütörtök reggeli nyomásmezőt és a ciklon centrumának pályáját mutatja.

 

 

 

Jellemző szélirány és az időszakban várható maximális széllökések szerdától péntekig.

Csütörtökön várható legerősebb szél.

 

 

A csapadék becsült területi eloszlása a keddi számítások alapján. A tartósan csapadékos periódus szerdán délkelet felől kezdődik, majd csütörtökön az ország nagy részére átterjed.

 

Előrejelzési Főosztály

Országos Meteorológiai Szolgálat

 

2014. május 13. 14:30

Joomla templates by a4joomla