Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) HÍRLEVÉL 2014. január

Bizonyítványosztás

 

A diákok hamarosan kézhez kapják a félévi értesítőjüket. A félévi bizonyítványosztás időszaka, ami nem minden családban „örömünnep”... A szülőnek termé­szetes igénye, hogy gyermeke az iskolában a legjobb teljesít­ményt nyújtsa és mindez, visszatükröződjék az eredménye­in. Ez az elvárás azonban sok esetben nem valósul meg, vagy túlzottnak bizonyul.

Vajon milyen jegyek lesznek benne?

Éppen ezért mielőtt gyerme­künk rossz bizonyítványán felháborodnánk, - a tanárokban, tanítókban keresnénk a hibát, - vagy ami még ennél is rosszabb, azonnal a gyereket büntetnénk - gondolkodjunk el egy kicsit.

Nem árt, ha bizonyítványosztáskor a szülők egy kicsit önmagukba néznek, va­jon ők megtettek-e mindent gyermekük érdekében? Nem terheli-e őket is a felelősség a rossz osztályzatokért? Biztosítot­ták-e a tanuláshoz szükséges megfelelő légkört, támogat­ták-e gyermeküket, kiálltak-e mellette?

Fontos, hogy a szülők tájékozódjanak, tudjanak az év közbeni jegyekről, ne érje őket váratlanul a bizonyítvány eredménye!

Elengedhetetlen hogy a gyermekek érezzék, hogy a szüleik és a pedagógusok is mellettük állnak, segítséget nyújtanak az érdemjegyek kijavításában.

Támogassuk, bíztassuk őket, hiszen ezzel nagyobb célt érünk el, mint azzal, hogy „fenyegetjük, és ijesztgetjük” őket. Ha a szülő csak prédikál, ítélkezik, nem hallgatja meg a gyereket, a gyerek rátalálhat egy kényelmes kibúvóra: ő lesz a fekete bárány, akit nem értenek meg a szülei.

 Félévkor, évvégén megszaporodnak az eltűnések, csavargások. Sok esetben a gyermekek nem mernek hazamenni, mert félnek a szülői reakcióktól, büntetésektől a rossz jegyek miatt.   Ezért inkább az utcán csellengnek, vagy barátoknál húzzák meg magukat, legrosszabb esetben az öngyilkosság gondolata is megfordul a fejükben. A legtöbb gyereket ugyanis minden látszat ellenére nagyon bántja a rossz bizonyítvány.

Fordítsunk ebben az időszakban nagyobb figyelmet gyermekeinkre, hiszen a csellengő gyermekekre nagy veszély leselkedik. Otthonról eltűnt gyermekek, akik céltalanul bolyonganak az utcákon, bevásárlóközpontokban, könnyebben válnak bűnelkövetőkké, vagy bűncselekmények áldozatává.

Ha gyermeke nem ment haza, vagy eltűnt, hívja a Rendőrség 107-es vagy 112-es  telefonszámát!

Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket!

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 

 

Joomla templates by a4joomla