Téli beavatkozások eljárási rendje

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyháza Katasztrófavédelmi Kirendeltsége tájékoztatja a tisztelt Lakosságot, hogy a lakóingatlanokon, középületeken, egyéb épületeken megjelenő és a lakosságra veszélyt jelentő jégcsapok eltávolítása kapcsán, a katasztrófavédelem, az előző év gyakorlatának megfelelő eljárási rendet alkalmazza.

 Jogszabályi háttér:

A Polgári Törvénykönyvről szóló 1958. évi IV. törvény 352. § (1) bekezdése szerint az "épület egyes részeinek lehullásából vagy az épület hiányosságaiból másra háruló kárért az épület tulajdonosa felelős ...".

Ezen jogszabályok alapján az épületek ereszcsatornáján, tetőszerkezetén megjelenő jégcsap okozta veszélyhelyzet elhárítása az ingatlan tulajdonosának felelőssége. A jégcsapok eltávolítását a tulajdonosok végezzék, vagy végeztessék el, a nehezen hozzáférhető helyekről a tűzoltóság térítés ellenében végzi el a mentesítést.

A téli hónapokban jelentkező feladatok (épület előtti járda csúszásmentesítése, jégcsapok eltávolítása) mulasztásából adódóan baleset következik be, akár felelősségre vonás is történhet.

Joomla templates by a4joomla