Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) HÍRLEVÉL 2014. március

Kerékpárosok!

 Figyelem!

Itt a tavasz, a jó idő, egyre több időt lehet a szabadban tölteni. Előkerülnek a bicajok, és egyre több a motoros is az utakon. Ne feledkezzünk meg a kerékpárunk karbantartásáról, kötelező felszerelések meglétének ellenőrzéséről, beszerzéséről és főleg azok használatáról!

Legyünk egymás partnerei az utakon, ugyanis a közlekedés nem harc. Akár  gyalogosan, kerékpárral, motorral vagy gépjárművel közlekedünk, figyelnünk kell egymásra! Közös érdekünk és feladatunk, hogy egymást biztonságos közlekedését kölcsönösen segítsük, ne veszélyeztessük, indokolatlanul ne akadályozzuk, vagy nehezítsük.

Ne feledjük, a kerékpár is jármű! A kerékpár vezetője is a közlekedés egyenrangú résztvevője. Jogait és kötelezettségeit a KRESZ szabályozza.

A járda a gyalogosoké! A kerékpárral közlekedő csak vendég a járdán, ott a gyalogosan közlekedőket nem veszélyeztetve közlekedhet, de csak akkor, ha az úttest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre, és más biztonságosabb lehetőség nem biztosított az adott útszakaszon. A gyalogátkelőhely is a gyalogosoké, minden esetben le kell szállni, és úgy kell áttolni a kerékpárt a másik oldalra.

Látszódj, hogy lássanak!A lámpa nem divat és nem is ciki. A lámpák, fényvisszaverők, prizmák, fényvisszaverő felületekkel ellátott ruházat a te biztonságodat szolgálják, így a többi közlekedő jobban lát, hamarabb észrevesz, ami a közlekedés biztonságát növeli.

Tájékozódj! Ha bizonytalan vagy a kerékpározással kapcsolatos kérdésekben a Magyar Kerékpárosklub weboldalán (kerekparosklub.hu) és tájékoztató kiadványaiból (KRESZ, HOGYAN KÖZLEKEDJ), valamint az ORFK-OBB honlapjain  (baleset-megelozes.eu és a kreszvaltozas.hu) tájékozódhatsz.

 

A kerékpár kötelező felszerelései

  • Biztonságos kormány, valamint első és hátsó fékberendezés.
  • Kormányra szerelt csengő.
  • Az első kerékre szerelt sárga színű küllőprizma.
  • Előre fehér vagy kadmium sárga, hátra piros fényt kibocsátó lámpa.
  • Hátra piros színű prizma, mely nem lehet háromszög alakú.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 

 

Joomla templates by a4joomla