Szociális földprogram Nyírturán – 2013

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdetett szociális földprogramok megvalósításának támogatására. A Szociális Földprogram célja, hogy hozzájáruljon a területi hátrányok mérsékléséhez, a helyi társadalmi és gazdasági jólét javításához, a foglalkoztathatósági szint emeléséhez, a hátrányos helyzetű emberek életminőségének javításához, valamint a termelési és értékesítési folyamatok tervszerű kialakításához. Önkormányzatunk e célok megvalósítására nyújtott be pályázatot, mely támogatásra is került.

A pályázatunk az A komponenst célozta, melyben olyan feladatot vállaltunk, mellyen növénytermesztési és állattartási tevékenységgel a közétkeztetést végző konyhát láthatjuk el alapanyaggal, ezzel csökkentve a szolgáltatást igénybe vevők és az Önkormányzat nyersanyagvásárlására fordított terheket.

A program sikeresen elindult, a foglalkoztatásba bevont 25 fő a fóliasátorban valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő földeken kukoricát, burgonyát, hagymát, fokhagymát, borsót, sárgarépát, uborkát, retket, zöldbabot, paradicsomot, paprikát, karalábét és káposztát termelnek. A növényeken túl állattartással is foglalkoznak. Beszerzésre került 60 db tyúk továbbá 4 db anyakoca is. A tyúkok tojást biztosítanak, valamint a megszületett kismalacokkal –melyek hízókká fejlődnek – együtt húst is biztosítanak a közétkeztetést végző konyhának.

A napi rendszeres elfoglaltságot csakúgy, mint az eddigi években is a nyírturai közfoglalkoztatott lakosság végzi, akik helyben dolgoznak és értéket teremtenek. Munkájukkal segítik az Önkormányzat takarékos gazdálkodás törekvéseit. A közfoglalkoztatottak bérét a Munkaügyi Központ erre kiírt pályázatán nyertük el, így ezek a költségek sem terhelik településünket.

Bízunk az eredményes folytatásban, abban, hogy az eddig kiépített infrastruktúrával a munkát, a termelést tovább folytathatjuk nyírturai közfoglalkoztatottakkal 2014-ben is.

 

További képek:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.678042648945568.1073741866.363794160370420&type=3

 

Joomla templates by a4joomla